Ten westen van de IJssel beheert Natuurmonumenten twaalf waardevolle gebieden waar kwetsbare natuur een kans krijgt. U vindt er akkers, hooilanden, natte graslanden, moeras, heide en bos. Speciaal aanbevolen: een wandel- of fietstocht met aansluitend een bezoek aan Open Erf de Groote Modderkolk.
Of u nu van fietsen houdt of liever stoere stappers aantrekt voor een wandeling, in de IJsselvallei kunt u heerlijk genieten van het buiten zijn. Er zijn verschillende fietsroutes en vele wandelpaden. Ook te paard kunt u dit weidse gebied verkennen, soms via de plaatselijke weggetjes, soms via ruiterpaden.
Niet geheel onbelangrijk wanneer u van natuur houdt. Ruim 5400 hectare vennen, stuifzand, grasvlakten en heidevelden, loofbossen en naaldbomen. De Hoge Veluwe heeft het allemaal. Met de fiets of te voet ontdekt u de prachtige natuur van De Hoge Veluwe en het wild dat er leeft. Het park kent net uitgestippelde routes dus er is voor ieder wat wils.
Op een steenworp afstand van Apeldoorn ligt Europa's grootste actieve zandverstuiving, het Kootwijkerzand. De weg ernaartoe loopt dwars door de bossen van het Kroondomein heen. In Radio Kootwijk staat een bijzonder surrealistisch gebouw dat u eens in uw leven gezien moet hebben en in het dorpje Kootwijk staat een uitkijktoren aan de rand van het stuifzandgebied, als u geluk heeft kunt u vanaf hier goed wild spotten.
Het Paleispark is maar een klein gedeelte van het totale Kroondomein, wat in totaal ca. 10.400 hectare beslaat. Het is het grootste aaneengesloten landgoed in Nederland en staat al meer dan 300 jaar in directe verbinding met het Huis Oranje-Nassau.
De rijke geschiedenis vloeit voort in de cultuurhistorische elementen van het landgoed, met brede paden en charmante bossen waar edelherten en wilde zwijnen rondzwerven. Wandel- en fietsroutes doorkruisen elkaar over heide en door bos, variërend in lengte van 2 tot 20 kilometer. Het park, de rustieke bossen en uitgestrekte heidevelden zorgen voor een uniek gebied waar u als natuurliefhebber eindeloos van kunt genieten.
Het Sprengenpark mist de bekendheid van Park Berg en Bos of Oranjepark en is daarom een goed bewaard geheim. Het is een mooi en rustig park waar u even lekker doorheen kunt wandelen of even op een bankje zitten. Een perfecte plek om tot rust te komen.
Dit stadspark is aangelegd in de destijds populaire Engelse landschapsstijl met een langgerekte gebogen vijverpartij met een rustiek houten bruggetje, lange gebogen paden en uitgestrekte grasvelden. De bomen, nu van een monumentale grootte, staan vrij of in kleine groepjes.
De perfecte plaats om even te wandelen. Bij warm weer is het heerlijk koel onder de grote bomen. In het beekje zijn stapstenen geplaatst, een ideale plaats voor kinderen om te spelen.
Grenzend aan de Kroondomeinen van Paleis Het Loo ligt natuurgebied Stadspark Berg & Bos. In het park van ruim 250 hectare treft u authentieke planten, bomen en dieren van de Veluwe aan. Daarnaast kunnen kinderen zich prima vermaken in Stadspark Berg & Bos.
Het park kent een lange geschiedenis. Zo staat bij de bosvijver de 'Stenen Bank' waar koningin Wilhelmina vroeger nog heeft geschilderd. Het hele park vormt een unieke combinatie van schitterende flora, fauna en cultuur.
Het Oranjepark, op tien minuten lopen van Mirador, is een prachtig ruim opgezet park met een muziektent, prachtige bloemperken en een vijver.
Het eeuwenoude Paleis Het Loo, gebouwd aan de rand van Apeldoorn, werd tot 1975 bewoond door leden van de Koninklijke familie van Nederland. Sinds 1984 is het als Nationaal Museum Paleis Het Loo opengesteld voor publiek en vinden er tentoonstellingen en evenementen plaats. Het paleis kenmerkt zich door zijn classicistische stijl en prachtig aangelegde en onderhouden paviljoenen rondom. In de huidige vorm van museum krijgt de bezoeker een indruk hoe de opeenvolgende generaties van Oranjes in dit paleis leefden.
Ook op dit moment vinden er renovaties plaats in het Paleis. Een nieuw ondergronds entreegebouw (een verwijzing naar Museum Louvre in Parijs) verbindt de vleugels van het huidige paleis en het Corps de Logis (het hoofdgebouw). In de uitbreiding komen een royaal entreegebied en nieuwe tentoonstellingszalen. Zo ontstaat een prachtig ensemble met het Paleis, de tuinen, de tentoonstellingszalen, het Juniorpaleis voor kinderen en het Huis van Oranje, waar de vaste collectie en wisseltentoonstellingen alle ruimte krijgen. De internationale allure van Apeldoorn wordt hiermee nogmaals bevestigd.
Apenheul is een dierentuin met apen aan de rand van Apeldoorn. In het park verblijven ruim 300 apen van zo’n 35 verschillende soorten die thuishoren in Afrika, Zuid-Amerika en Azië. Veel van de dieren zijn niet in hokken opgesloten; gaas of tralies ziet men er bijna niet. Apenheul is de perfecte locatie voor een dagje uit met (klein-)kinderen.
CODA Museum in Apeldoorn is dé plek voor wisselende tentoonstellingen met moderne, beeldende kunst, hedendaagse mode- en kunstenaarssieraden van (inter)nationale ontwerpers en kunstenaars en kunst van en op papier.
Ook thematische tentoonstellingen en presentaties die verhalen over de geschiedenis van Apeldoorn en omgeving maken een belangrijk onderdeel uit van de programmering.
Met een museum, bibliotheek en archief is CODA hét cultuurhuis van Apeldoorn. Een bron van inspiratie op het gebied van literatuur, kunst en geschiedenis – en dat op nog geen vijf minuten lopen van Mirador.
Theater & Concert Orpheus is het grootste culturele podium van Apeldoorn en één van de vijf grootste theaters van Nederland. Musicals, cabaretvoorstellingen en concerten, wat vertier betreft zit u hier dus meer dan goed.
Alle kaskrakers te zien op het grote scherm op loopafstand bij Bioscoop Vue Apeldoorn.
Middenin het park van de Hoge Veluwe staat het indrukwekkende Kröller-Möller, met vele mooie moderne kunstobjecten: schilderijen van onder meer van Gogh, Ensor, Mondriaan, Monet, Picasso, Toorop en meer. De naastgelegen Beeldentuin laat u kennismaken met prachtige buitenkunst.